E-boken tar plats

När det gäller e-böcker finns det både ja- och nej-sägare. Vissa påstår att en bok ska ha pärm och papperssidor medan andra menar att det går precis lika bra att läsa en bok på datorn, mobilen eller läsplattan. Man kan förstås säga vad man vill om den saken, men siffrorna talar sitt tydliga språk. E-böcker, och även ljudböcker, har blivit otroligt populärt. Man hittar andra sätt att läsa, och det är faktiskt bara en naturlig utveckling som speglar vårt samhälle.

Det finns många fördelar med e-böcker. Man behöver till exempel inte gå till biblioteket eller bokhandeln (eller vänta på leverans när man beställer på nätet) vilket gör att man kan få boken i princip i samma andetag som man kommer på att man vill läsa den. Dessutom kan man själv välja hur man vill läsa. Man behöver till exempel inte ligga och hålla i en tung bok i sängen eftersom hela boken får plats i den smidiga läsplattan, och ser man dåligt behöver man inte sitta och kämpa med texten utan kan enkelt förstora till önskad textstorlek genom att zooma in och ut. Har man inte tid att läsa kan man lyssna på en bok när man kör bil, städar, lagar mat eller vad man nu gör.

Däremot tror jag inte att e-böcker och ljudböcker är ett hot mot vanliga böcker. Dessa kommer garanterat att finnas kvar bra länge trots att marknaden för e-böcker växer. Det är helt enkelt ett komplement som gör att fler vill och kan ta del av böcker, och det borde alla som tycker om böcker säga ja till!