Borås satsar på e-handel

borasE-handeln är stor, och fortsätter att växa. Svensk e-handel har också den fördelen att Sverige har ett av världens bästa och mest utbyggda bredband, och väldigt god mobiltäckning. E-handel har helt enkelt blivit så pass stort att kommuner runtom i landet insett att det är något att satsa på, och gör nu sitt bästa för att hoppa på tåget. Först var det Kalmar, som deklarerade att man ville bli ledande på e-handel i Sverige. En utmaning som nu Borås har accepterat.

Men där Borås satsning bygger på (delvis) kommunalt initiativ, så är det privatpersoner som står bakom Borås satsning. Ehandelsstaden Borås är en nystartad förening för e-handlare i regionen. Man pekar bland annat på att Borås har en lång tradition som postorderstad, och därifrån är ju inte steget långt till e-handel. Målet med Ehandelsstaden Borås är dels att inspirera unga företagare att starta e-handel, och dels att marknadsföra Borås som e-handelsstaden framför andra. Man hoppas att det ska leda till att allt fler e-handelsföretag väljer att använda Borås som bas för sin verksamhet.

Redan idag finns det flera framstående e-handelsföretag i Borås, till exempel Bubbleroom och Ellos, så det finns en god grund att stå på. Lyckas man locka fler stora e-handlare att söka sig till Borås kommer det att betyda mycket för staden, och förutsättningarna finns helt klart där. Erfarenheterna från postorder kan komma att visa sig ovärderliga, och även om det ännu inte finns så mycket konkret inplanerat, så är man fulla av idéer.